Skip to main content

Keitä olemme?

Turun Urheiluliiton triathlonjaosto on perustettu vuonna 1988. Yhteisömme on yksi maamme ensimmäisistä triathlonseuroista. Urheilijamme ovat kautta vuosien loistaneet ammattilais-, kilpa- ja harrastesarjoissa Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä jaoston jäseniä on reilu 200 ja joukkoomme liittyy säännöllisesti uusia jäseniä. Jäsenistössämme on lähes yhtä paljon naisia ja miehiä ja ikäjakaumaltaan meitä on lapsista ja junioreista vähän kokeneempiin triathlonisteihin.

Seuraamme edustava ja toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Mika Luoto on yksi Suomen menestyksekkäimmistä triathlonisteista sijoittuen parhaimmillaan kahdeksanneksi maailman kovatasoisimmassa täysmatkan kilpailussa Havaijilla vuonna 2002. Mikan lisäksi seurastamme on Havaijilla käynyt tällä hetkellä 10 muutakin urheilijaa, joista ensimmäisenä Esa Salmela vuonna 1988. Mika jatkaa edelleen aktiivisesti triathlonin parissa valmennuspuolella ja välillä vähän kilvoitellen. Mikan jalanjäljissä seuramme urheilijat komeilevat jatkuvasti Suomen triathlonkartan kärjessä.

Kärkiurheilijoihimme lukeutuvat monikertainen Suomen mestari, kansainvälisen triathlonliiton Maailman Cup -kisoja kiertänyt sekä ensimmäisenä suomalaisena täyden matkan triathlonissa 8 tuntia alittanut Henrik Goesch. Hänen ohellaan seuraamme edustavat mm. Suomen kärkitasolla kilpailevat Iida Reini, Ilkka Utriainen, Otto Loukkalahti, Mikko Karppinen sekä nuorten EM-kisaaja René Vuorio. Jaostoamme edustaa myös paratriathlonisti Liina Nuoranne, joka teki ensimmäisen kansainvälisen kisadebyyttinsä kesällä 2023 saavuttaen oman sarjansa PTS3 EM-pronssia. Menestys jatkui syksyllä 2024 käydyissä paratriathlonin MM-kilpailuissa, joissa Liina saavutti upeasti pronssia PTS3-sarjassa.

Vuonna 2024 Turun Urheiluliitto voitti triathlonin Suomen Cupin seurakilpailun.

Lue lisää toiminnastamme jaoston Facebook-sivulta.

Mitä triathlon on?

Triathlon on monipuolinen laji, joka yhdistää uintia, pyöräilyä ja juoksua – monelle tuttuja lajeja. Triathlonin monipuolisuus korostuu myös kirjavana mahdollisuutena testata omia rajojaan. Aloittamiseen sopivat lyhyet kisat, jossa uidaan muutama sata metriä, pyöräillään parikymmentä kilometriä ja juostaan 5 kilometriä peräkkäin. Pidempään lajia harrastaneet haluavat usein kokeilla myös pidempiä triathlonkisoja. Triathlonin suosion myötä lajia on nykyisin mahdollista testailla monellakin paikkakunnalla Suomessa ja Euroopassa ja valtamerien takana.

Triathlonin kiehtovuus on sen tasa-arvoisuudessa ja yhteisöllisyydessä. Jotkut kuvaavat sitä jopa elämäntavaksi. Naisilla ja miehillä on kilpailtaessa samat matkat, samoin harrastelijoilla ja kilpahenkisimmillä. Isoimmissa triathlontapahtumissa lajin ammattilaiset ja ensikertalaiset pääsevät jakamaan saman kokemuksen. Lajissa on sopivasti haastetta kaikille.

Useissa triathlontapahtumissa on tarjolla jotain seuraavista, tärkeimmistä triathlonmatkoista:

  • Sprinttimatka: 750 m uintia, 20 km pyöräilyä, 5 km juoksua
  • Perusmatka (olympiamatka): 1500 m uintia, 40 km pyöräilyä, 10 km juoksua
  • Puolimatka: 1900m uintia, 90 km pyöräilyä, 21 km juoksua
  • Täysmatka (Ironman-matka) 3800 m uintia, 180 km pyöräilyä, 42,2 km juoksua

Nuorilla ja kuntoilijoilla on usein lyhyemmät matkat kuin muilla ja varsinkin 10–16-vuotiaille järjestetään kilpailuja ns. juniorimatkoilla.

Triathlon syntyi Kaliforniassa 1970-luvun loppupuolella. Aluksi kilpailumatkat olivat lyhyitä eikä eri osuuksia matkoja ollut sen kummemmin määritelty. Vuonna 1978 Havaijilla järjestettiin ensimmäinen Ironman-kilpailu, joka saavutti 80-luvun alussa valtavan näkyvyyden ja sitä kautta alati kasvavan suosion. Siitä asti triathlonin kuninkuusmatkana on pidetty juuri Ironman-matkaa, jossa matkat ovat 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu (=maraton). Triathlon on ollut olympialaisten ohjelmassa Sydneyn olympialaisista lähtien. Olympialaissa kisamatka on perusmatka, joka on noin ¼-täysmatkan kestosta. Triathlonin sukulaislaji on duathlon, jossa juostaan, pyöräillään ja juostaan. Vaikka laji on triathlonia nuorempi, siitä on kehittynyt varsinkin Keski-Euroopassa erittäin suosittu urheilumuoto.

Ajankohtaiset uutiset näet jaoston Facebook-sivuilta.